Meer dan 70.000 niet-Coronadoden

Kunnen we alstublieft ons hoofd koel houden? De manier waarop wij hier in Nederland denken en praten over Corona is echt behoorlijk waanzinnig. Neem nu dit nieuwsbericht:

Afgelopen week 19 coronadoden in Nederland

De afgelopen week zijn er in Nederland negentien coronapatiënten overleden. Hiermee is het totaal aantal bevestigde coronadoden 6132.

https://nos.nl/artikel/2339863-afgelopen-week-19-coronadoden-in-nederland.html

Op zich wordt het nieuws niet dramatisch gepresenteerd. Maar het staat wel als nieuwsbericht op de site van de NOS. En de afgelopen maanden hebben we heel veel van dit ‘nieuws’ voorbij zien komen. Terwijl… is het wel nieuws?

Of niet echt? Zullen we e.e.a. eens in perspectief plaatsen?

Mensen gaan dood. Daarover zijn we het hopelijk eens. Niemand is onsterfelijk. De gemiddelde leeftijd die Nederlanders halen was in 2019 80,5 jaar (bron). Het CBS schat dat de bevolking in 2019 groeide tot 17,4 miljoen mensen. Ok, simpele feitjes. Maar laten we nu eens rustig hiermee gaan rekenen. Ervan uitgaande dat over 80,5 jaar al die 17,4 miljoen Nederlanders overleden zijn moeten dus 17.400.000 mensen overlijden in 80,5 jaar, puur uit ouderdom of alle andere ‘normale’ doodsoorzaken. Hoeveel mensen zijn dat eigenlijk per dag dan?

17.400.000 / 80,5 ~= 216.149 overlijdens per jaar.

216.149 / 365,35 ~= 591 overlijdens per dag.

Ok, dus hoeveel mensen zouden er de afgelopen week statistisch gezien moeten overlijden dan? Simpel dus:

591 x 7 = 4.137

Jazeker. Er overlijden ELKE WEEK ruim vierduizend mensen. Corona of geen Corona. Je zou kunnen zeggen dat er in 10 ‘normale’ dagen evenveel mensen overlijden als Corona in 4 maanden in Nederland heeft veroorzaakt.

Ruim 4000 per week. Dus afgelopen week waren dat er 19 meer?

Dat is nog maar de vraag he? Die vierduizend mensen gaan ergens aan dood. Hetzij door een griepje, of hartfalen, of bloedvergiftiging… of door Corona. Het is maar zeer de vraag of die 19 mensen, als ze niet aan Corona overleden waren, niet gewoon door iets anders om het leven gekomen zouden zijn. Kijk nu eens naar deze grafiek van het RIVM, die de overlijdens aan Corona tot nu toe opbreekt naar leeftijd:

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

Vrijwel ALLE overledenen waren 65+. Het is duidelijk te zien dat de gemiddelde leeftijd ergens tussen de 80 en de 90 ligt. Je zou kunnen zeggen, deze mensen hadden hun tijd er al op zitten. Ze waren sowieso wel dood gegaan, statistisch gezien.

Het ziet er dus naar uit dat die 19 ‘coronadoden’ gewone overlijdens waren, die dit keer toevallig niet aan Influenza, maar aan Corona zijn overleden…

Ruim 6000 ‘coronadoden’ in 4 maanden tijd. Ok. Vraag: Hoeveel niet-coronadoden waren er dan in diezelfde periode? Laten we even uitgaan van 120 dagen Corona virus in Nederland. Dan hebben we het dus over

591 x 120 = 70.920 niet-Corona doden in diezelfde periode.

Waarom brengt het NOS geen nieuwsartikel uit met de titel ‘Ruim 70.000 niet-Coronadoden sinds begin Corona crisis’?

De manier waarop de NOS en andere media over Corona berichten is misleidend. Punt. Wie iets langer naar de statistieken kijkt ziet dat overduidelijk. Gek he dat er ineens zoveel ‘conspiracy theory nuts’ zijn? Als het journaal duidelijk niet te vertrouwen is, worden mensen paranoide. Als de NOS mensen aan de schandpaal gaat nagelen omdat ze een dagje naar het strand gaan als het 30 graden is en alles dicht zit, dan worden mensen boos. Als de minister gaat zeggen dat we allemaal binnen moeten blijven tot er een vaccin is terwijl dat jaren gaat duren dan gaan mensen zich verzetten. Dat is allemaal niet zo gek hoor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s