Gerelativeerd: Sterfte

Als er één ding steeds ontbreekt bij de Corona cijfers van de overheid is het enige relativering. Simpel gezegd, als een cijfer wordt besproken, wil ik graag weten, wat is een normale waarde voor dat cijfer? Vandaar deze reeks.

Deze keer, wat zijn eigenlijk normale cijfers voor sterfte? Laten we teruggaan naar het laatste jaar voor de komst van Corona, 2019, en kijken wat toen de normale, dagelijkse sterfte was. We vinden die gegevens eenvoudig op de website van het CBS:

We zien dat Nederland in 2019 151.885 overledenen te betreuren had. Delen we dat door 365,25 om het dag gemiddelde te berekenen, komen we op +/- 416 overlijdens per dag. Laten we dat eens plotten op de grafiek van de sterftecijfers van het Corona dashboard:

Ik moest de grafiek wat oprekken naar boven, omdat het dag gemiddelde er anders niet bij kon.

Zo, rijksoverheid, was dat nou zo moeilijk? Waarom ontbreekt al anderhalf jaar elke relativering op het Corona dashboard?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s